Fettförbränningen kan ökas med hjälp av Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

I Vietnam odlas en kanel som är oerhört rik på arom och som äger hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt relaterad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för höga doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är också starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns olika sätt att se till så att detta händer och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av mat med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt och att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av många fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en ultimat början på dagen därför att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig gynnsam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF eller Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma sätt som insulinet gör när man tränar samt äter kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är betydelsefullt att man har koll på vad man äter – och i vilken mängd. Det gäller allting man äter, så också kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man bör testa sig fram för att finna en dos som passar en.