Så får du mossan att hålla sig undan

Det finns de som beskriver mossa som mjuk och bedårande, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar och djupa skogar så kan det väl vara snyggt med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt normalt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset och på andra platser i trädgården och därmed så är det betydelsefullt att fundera på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

bred utvattnare för vattenkanna

Ska man röja mossor eller låta de bli kvar i trädgården?

För massor så är det helt självklart att man ska avlägsna mossor som får fäste i trädgården. Dessa må vara mjuka att beträda men vill man ha nätt gräs så tvingas man ta bort mossa. Det här gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förorda eftersom det här är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring och påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart också jobba med moss-riv men ifall man inte börjar med att först eliminera mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det också kallas för, så kan det vara svårt att vinna mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först före mossrivning, annars sprider man blott den.

Vill du ha ett snyggt gräs så ska du avlägsna mossorna, men ifall du föredrar en naturtomt så är det ju endast att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte bara i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan påverka vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp eller Bensaltensid istället. Vill ni veta detaljer Klicka Här mossa gräsmatta.

Då man ska processa andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är kanske det ultimata. Järnsulfat tak mår bra av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de annorlunda mossmedlena innehåller detsamma, alltså järnvitriol samt vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på det här så är det intelligent att välja en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska bort så kan man få en massa arbete beroende på den metod som man väljer. Det kan bli tungt att riva mossa och har man en ohanterlig vattenkanna så är det heller inte så bekvämt att sprida järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

På allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att inhandla billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat snabbt.

Därtill en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att bearbeta på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att planera arbetet på rätt sätt. Ha skyddsglasögon om du skall spraya bort död mossa på stenplattor med högtryckstvätt, och vårda under korrekt årstid så att du slipper göra om allting flera gånger per år.