Hur kan man avlägsna mossa på stenplattor hastigt och effektivt?

Stenplattor som har täckts av mossa ser ej alltid så fina ut. Det är ju inte nödvändigtvis så att alla tycker att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att röja mossa på stenplattor ifall man vill ha en bedårande samt mysig trädgård. Med god mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Före du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det viktigt att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat samt vatten för att sedan tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Dessutom kan det färga plattorna.

Börja med att organisera hur du ska eliminera mossan och därpå få dän den, och jobba sedan steg för steg för verkningsfull borttagning av mossa från stenplattor.

Avlägsna mossa på stenplattor med bra mossbekämpning samt korrekt förhållningssätt

Bra mossbekämpning innebär att man dödar mossan som finns på plats och skapar en omgivning där den inte längre trivs lika bra. Det är mestadels så att man ser mossa där det är ont om näring och det är därför som man kan stödja gräset genom att gödsla redigt under vår och sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla fräscht och göra det besvärligt för mossan att komma åter. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska placera i trädgården. En ofläckad samt jämn yta är ej lika inbjudande som ett poröst material med många ihåligheter.

utvattningsbom för vattenkanna

Tänk rätt från begynnelse men förtvivla inte om du nu tvingas ta bort mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter och ojämnheter. Det går att få bort mossväxten med järnsulfat och vatten alternativt Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan besegra mossan och du kommer att besegra!

Viktigt att tänka på ifall du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är ickelevande så vill man förstås skölja bort den och det kan man lätt göra med en högtryckstvätt. Men man ska vara aktsam då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan leda till att mossan sprutar åt alla håll så skydda ögon med ett bra ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan även skada stenar av poröst material. Om du skapar ojämnheter så skänker du ju bättre grogrund för annalkande mossa så arbeta hellre maklig och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Vanligtvis är det en bra ide att handla en platt-tvättare som finns som komplement till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte absolut att man kan eliminera mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor ger goda resultat, men avhängig på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva upprepa behandlingen några gånger. Mer tips här mossa gti.

Detsamma ifall det är ljusa plattor och man ej kan använda järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid alternativt Fulstopp. Samtliga preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner ej för alltid men man kan hålla den i schack via regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig samt naturen men som hatas skarpt av mossan.