Wassermaxx och Sodastream konkurrerar om kunderna

Den som är insatt i myllret av kolsyremaskiner känner troligtvis till märkena Sodastream samt Wassermaxx Bägge är ledande varumärken när det gäller kolsyremaskiner och producerar ganska likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är aningen dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga och användbara produkter till en aning lägre pris.

Idag ägs båda dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är egentligen Soda Club samt Sodastream exakt detsamma – bara att man marknadsför produkterna under annorlunda namn i olika länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx å andra sidan marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk samt professionellt nyttjande.

En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man också fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Genom denna kran får man efteråt sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har även vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt samt fräscht som möjligt.

Det är en relativt angelägen sak att komma ihåg med samtliga kolsyrade drycker, att om vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I varmt vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i kontakt med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i flera år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde under 1800-talet börja framställa det på artificiell väg. På naturlig väg kan man få fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så till exempel mousserande vin och öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är även en mycket effektiv smakbärare så samtliga goda drycker blir ännu aningen godare med kolsyra i.

När det gäller vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker tillfredsställande på tungan och ger känslan av att man har renat sig. Därför har många personer blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från affären. När man sedan druckit upp sitt mineralvatten så släpar man tillbaka flaskorna till butiken för återvinning.

Ifall man har en Wassermaxx alternativt Sodastream hemma så kan man enkelt få kolsyrat vatten av sitt eget – mycket billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin och påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in ganska fort, särskilt om det bara är vatten man dricker. Ifall man gillar sitt bordsvatten smaksatt så tar det aningen längre tid då aromer är relativt dyra. Dock får man precis den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara komplicerat att hitta på flaska.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

När det gäller vilket märke som är bättre än det andra är det omöjligt att ge besked. Produkterna är idag så pass lika att det oftast är en fråga om personlig smak. Wassermaxx faller vissa personer i smaken, medan Sodastream passar bättre åt andra. Handlar det endast om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.