Testa den fantastiska smaken av granatäpple

Granatäpple är en frukt som inte enbart ser häftig ut, utan har också fantastiska egenskaper för hälsan. Granatäpple sägs förebygga cancer, då särskilt prostatacancer, och är fullproppad med C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Fastän allt det är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals mindre röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen fullständigt fantastisk.

sodavatten smakersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Granatäpple växer främst runt Medelhavet och finns med i flera religiösa målningar samt skrifter, den är också vanligt förekommande i mytologi och anses på många håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli samt under senhösten mognar frukterna. Det kan vara en aning besvärligt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därefter dela den på mitten samt banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är förutom att äta som det är, också smakligt att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en betydande ingrediens i många klassiska drinkar. Koncentratet får en väldigt kraftfull klarröd färg samt oerhört söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Samtliga aromer är naturliga smaksättare utan vare socker alternativt artificiella sötningsmedel, men fantastiskt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns nog variation av smaker samt smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde finna i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels ges man möjlighet att dosera precis så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en god måttstock i början, då får vattnet konkret och frisk smak, men ändå inte för kraftfull. Därpå rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är lätt, man tar bara den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, alternativt den avsedda doseringspipetten.

Alla 16 smaker går att mixa tillsammans med varandra samt Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin lite bittra underton en tämligen vuxen smak, men Aromhuset har dessutom speciellt framtagna smaker för barnen, alla fria från socker och konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe eller Banan?

Endast för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar bra också till annat, man får låta fantasin strömma. Varje flaska smakessens består av 30 ml och räcker till ungefär 15 liter vatten, enligt angivna rekommendationer.