Kolsyra med Soda Stream gas – Alco2jet

Samtliga Soda Streamers på marknaden levereras idag tillsammans med kolsyrepatronen Alcojet alternativt Alco2jet. Med gas i det här fallet menas naturligtvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i kontakt med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord består till över 70 % av vatten, även ifall det mesta av det inte är drickbart. Samtliga jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är minsann inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska funka som den ska.

sodastreamer kolsyrat vatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

I Sverige är vi bortskämda med väldigt fint och fräscht vatten, därtill har vi, till skillnad från de flesta övriga länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Trots att ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta släpande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten eller kanske läsk. Oavsett vilket man brukar handla så ska man vara medveten om att det man handlar består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och ibland jorden – runt för att avnjutas i våra hushåll. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt slippa tillföra miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med hjälp av en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och få liknande resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Om man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man enbart den smak man är ute efter. Både Soda Stream samt Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men också andra företag har tagit fram goda läskessenser samt bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att frambringa aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de består av tämligen mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut samt erbjuder lite originella smaker till både läsk och bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker då den gör att drycken upplevs lite fräschare, lite friskare samt en aning mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt då socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på konstgjord väg var på 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har likadana behållare på 425 gram kolsyra som funkar till samtliga moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (gentemot en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man köper en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.