50 liter vatten med en enda kolsyrepatron

En kolsyrepatron är nödvändig för att ha möjlighet att kolsyra sitt eget vatten med en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer generellt 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ungefär 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar omkring 250 kronor, men det är onödigt att införskaffa en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta ut sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Idag finns det massor av olika kolsyremaskiner i handeln och med dem följer jämt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de ledande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream åstadkommer snäppet bättre maskiner medan Aga framställer bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att framställa kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en sensation. Tvärt ville samtliga ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten och sin egen läsk. På 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är stor. Sodastream, som slog sig samman med Sodaclub under slutet av 90-talet, är ännu marknadens flaggskepp och gör bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att skaffa en sodastreamer, men det är framför allt en rolig grej att pyssla med. Man kan smaksätta sitt vatten tillsammans med allting från svagare bordsvattenaromer alternativt regelrätta läskessenser och det finns idag några affärsverksamheter som har specialiserat sig på just vattenaromer.

Aga samt Sodastream har givetvis egna sortiment av smaker, de innehåller vanligtvis både sötningsmedel och socker, men finns i ganska många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och åstadkommer goda aromer helt utan vare sig konserveringsmedel, socker alternativt sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undfly ohälsosamma tillsatser, men på samma gång vill att vattnet ska ha smak.

En kolsyremaskin är oproblematisk att både nyttja och hålla efter och de moderna varianterna tar otroligt lite plats.

Också i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Sedan har man kolsyrat vatten omedelbart ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men då en carbonator inte skänker lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron vanligtvis till mer vatten från en carbonator. Man säger att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett fint sortiment av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma typ av kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx samt Sodastream.