Så framställer du ditt eget vin

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit mycket enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock angeläget att noggrant organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av till exempel bär så måste de först krossas och blandas med vatten. Det är betydelsefullt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär och rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Mer info: På denna sajten Jäst – Turbojäst

Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man dock få bort en stor mängd av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ordentlig med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet bör jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu aningen vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var noga med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.