Använd vinsyra till den den goda saften och sylten

En del ser vinsyran som en antik sak men faktum är att den fortfarande köps flitigt i matbutiker online och lokalt. Man kan nyttja sig av vinsyra eller citronsyra därför att konservera och förmedla en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men många menar att vinsyran är ett bättre val på grund av att den har ett lägre PH.

Dags att göra sylt och saft samt att bevara med vinsyra

Men vad är vinsyra egentligen? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du ska vinsyra köpa så kommer den för det mesta i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då I synnerhet i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass populär i mat är att den ger en sur smak och att den även fungerar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten färsk längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer populär som oxidationsämne.

Det finns likaså vinsten som kan fungera mycket bra som jäsningsmedel

Ifall du har hört talas om vinsten så ska du känna till att det här inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Klicklänk till mera vinsyra info.

Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver för att få en förtjusande effekt. Och det går också att få fastare äggvitor genom att blanda den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och följaktligen så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten

Ifall det är så att du står utan vinsyra och inte hittar den i den lokala butiken så går det att ersätta med citronsyra alternativt med askorbinsyra. Man behöver omkring 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del anser att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det icke kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara förståndigt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen icke misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allt det som man behöver för att göra sylt och inläggningar långt innan man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett förslag är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran minsann är online. På webben så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.