Kom i gång-guide med 5:2 metoden

Det är inte särskilt komplicerat att inleda 5:2-dieten. Du behöver inte länsa kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter alternativt lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Bara två dagar i veckan behöver du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du genast verksam med din diet.

Börja med att välja ut en vecka som lämpar sig fint för att påbörja en ny vana. Eftersom fasta, även om den bara pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att välja som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan var den siffran på endast 50 kg per person och år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. 5 2 metoden Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp så småningom kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du startar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska fixa fastedagarna om de visar sig vara jobbigare än du trodde. Berätta för din omgivning att du fastar, du kommer att få både sympati och goda råd av dem.

5:2-dieten har blivit så omtyckt att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel för dina fastedagar. Läs massor recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Möjligen är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligtvis känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar nyttja. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten äntra i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader samt matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor även på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du dessutom börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen hänga på dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Tillaga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem förtära hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att förtära din sallad. En smaskig sallad är en enastående middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en smidig diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat i sådana fall! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en glömd fastedag kommer inte att fördärva din diet. Nästa vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana kännas som den naturligaste sak i världen.

Troligen får du också en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast tämligen fort.

Det finns en väldigt unik bok skriven av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna boken online på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till biblan – man lånar boken via sin dator. I princip alla dyra bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en eBokläsare, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.