Halvfasta med 5:2-metoden

•Viktminskning och självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte bara bra för hälsan utan också för ditt självförtroende. Att uppfatta sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att även andra ska uppfatta dig som en självsäker och balanserad person och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur liten den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den person du vill vara. Och det hänger inte endast på midjemåttet, men det kan vara en god start.

•Ny ork och lust – Det är ett tufft moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi samtliga släpar runt på stundtals. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än avta. Men kommer du enbart igång på ett plan är det oundvikligt att också orken samt lusten återkommer på andra plan. Ett par tappade kilon ökar viljan att vilja ta också nästa steg, att starta med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte bara tappat några kilo utan också hittat en ny livsglädje på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar samtliga i gamla vanor i köket, håller oss till råvaror vi känner till och rätter vi vet hur vi lagar. Att jobba efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Så småningom ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En omedelbar effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stabil nivå försvinner mycket av sötsuget vi vanligtvis kämpar emot. Kroppen producerar även mindre insulin och det gör att fett inte lagras lika lätt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation samt nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per människa och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. diet 2 5 Då ökar också cellernas kapacitet att hantera sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motverka till exempel alzheimers.

•Nya rutiner är ett nytt liv – Samtliga fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på bara en av livets allihopa variabler, exempelvis kostvanorna, leder ofta till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och energi att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett bra liv – Att ägna dig åt diet behöver inte betyda att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på kalas. Med 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och behöver inte tacka nej till trevliga middagar samt läckra efterrätter övriga dagar.