Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Title=Absinthe Alkohol – mäktig växtbaserad sprit
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Många personer tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol i huvudsak därför att det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden närapå utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då börjar antagligen närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att benämna dem för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade sprit som destilleras tillsammans med malört samt anis, men är också känd för att äga andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många annorlunda varianter.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att därefter spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du troligen förstår, var kvaliteten på de olika märkena oerhört varierade, lite som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare sorter som bestod av lite eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt höja poopuläriteten för absint och bedömdes mestadels utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är fullständigt exklusiv och annorlunda.

Det finns massor legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) eftersom att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Drycken rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är för den skull det fick så stora mängder beröm av bohemiska personer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den omtalade holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så folklig i Frankrike, speciellt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde dessutom efterfrågan, och tämligen snart sjönk priset så att alla drack den.

Det varade tills några galna personer förstörde för samtliga andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis kring 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flertal andra länder följde kort därpå.

Även om det fortfarande faktiskt inte är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet återigen.

Nu när du har lärt dig en del intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det endast är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det ökande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och observera ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30