Så hanterar man frukt vid vinframställning hemma

För bästa möjliga resultat när man brygger vin hemma gäller det att hålla koll på hur olika frukter ska behandlas under processen. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på omkring 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om genomförbart även dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var grundlig med att inte demolera kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att frambringa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ungefär 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en speciell kategori. De bör nämligen endast användas i maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla alternativt träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och därefter kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som därnäst får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Tips: Chokladlikörer

När ungefär ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara omsorgsfull och försiktig så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de speciellt lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska bearbeta större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man dela nyponet isär och därpå spola med varmt vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns också torkade bär i form av till exempel fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Givetvis har webben fått en väsentlig funktion då flertal beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till nästkommande dag. På så sätt får bären svälla upp nästan 4 gånger sin torkade storlek. Således ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En god tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust bör man tänka på att det måste vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ca 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan köpa koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket genererar drygt 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också alldaglig fruktsaft kan användas. Dock ska man komma ihåg att om det är ordentligt söt saft granska sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den endast användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör prova att åstadkomma vin med hjälp av maskrosor eller fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så bör de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ner. Blommorna måste kokas långsamt under lock till dess de faller ihop. Det brukar oftast ta drygt 3-5 minuter. Därpå måste blommorna pressas ordentligt och hällas med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.